O nama KUD Ravnica

1997. godine tridesetak zaljubljenika u folklor po vodstvom don Zvonka Martića otputovalo je u Lug – Brankovići, na smotru folklora Dani miholjskog ljeta. Uspješan nastup dovodi do osnutka jedinstvenog kulturno – umjetničkog društva dvaju sela i njihove službene registracije. Više od 150 osoba dalo je svoj doprinos razvoju, uspjehu i ugledu društva na domaćoj i međunarodnoj sceni. KUD djeluje u dvije skupine. Folklorna skupina Osnovne škole Stjepana Radića okuplja dvadesetak članova, a starija pedesetak članova između 16 i 85 godina. Za 10 godina «Ravnica» je gostovala diljem BiH, Hrvatske, a nastupala je i u Mađarskoj, Austriji i Švicarskoj.

Izdvojit ćemo najznačajnije smotre i uspjehe: Međunarodna smotra folklora Zagreb (1998 – 2008), Međunarodni folklor izvornog stvaralaštva Velika Gorica ( nagrada za izvornost 2004. godina, nagrada za izvornost i scenski dojam 2005.), Povežimo Hrvatsku ( Našice 1998., Orašje 1999.) Vinkovačke jeseni, Šokačko posijelo (Županja), Smotra izvornog stvaralaštva Hrvata BiH, Stoljetna žetva (HKD Napredak – Beč 2000.), Dani Hrvata u Pečuhu (2000.), Smotra pučkih napjeva Hrvata BiH (Lisinski – Zagreb 2000.), Koncert «Hrvatska kulturna baština» (Sarajevo, Zagreb), Revija narodnih nošnji Hrvata Bosne i Hercegovine (Sarajevo 2003.), Koncert «Hrvati Bosne i Hercegovine» majci Hrvatskoj (Zagreb 2004.), Brodsko kolo, izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji (prva pratilja 2000. i 2002. Slavonski Brod), Izložba narodnih nošnji i tradicijskog nakita Hrvata Bosanske Posavine (2003. Zagreb), Pasionska baština Hrvata Bosne i Hercegovine (Zagreb 2005.), Metković – «Na Neretvu misečina pala» (triput) te izdavanje kolor kalendar i VHS sa svadbenim običajima Hrvata Bosanske Posavine i okolice Orašja. Predstavnica Bosne i Hercegovine na natjecanju za kraljicu Planeta 2001. na Filipinima u posavskoj nošnji izabrana je za miss Planeta Zemlje. Etnolozi, etnomuzikolozi, i etnografi ocjenjuju najvišim ocjenama pjesme, napjeve i plesove u izvedbi «Ravnice», osobito u kategoriji izvornosti. U katalogu Zagrebačke smotre folklora 1998. godine piše: Ovo društvo slobodno možemo nazvati pokretnim muzejom Posavine. KUD nastoji sačuvati izvornost, autentičnost, i vrijednost posavske folklorne baštine i izboriti se u budućnosti za izgradnju etno sela i muzeja oraške općine, oživjeti «Posavske večeri kulture» i pokrenuti međunarodni festival folklora u Orašju. To su planovi članova «Ravnice» i vodstva: Anđa Đordić – predsjednica, Ivanka Džijan i Luca Šošić – dopredsjednici, Ljiljana Đordić – tajnica te Nenad Đordić – kostimograf i umjetnički voditelj društva.

Na kraju još želimo puno uspjeha KUD «Ravnica» Oštra Luka – Bok, i na ovaj način želimo se zahvaliti na njihovom trudu i promociji u Europi (a i u svijetu). Budno i s nestrpljenjem ćemo očekivati i pratiti vaše nastupe i putem ovog medija poduprijeti vaš rad.

Drustveni servisi

twitter

Sponzori stranice

olimpik

in7

mjesna-zajednica

Anketa

Kakva vam je nova stranica sela Bok?