O nama NK Bok

Prema sjećanju najstarijih žitelja Boka, nogomet se igrao tridesetih godina na Stjepanovića Plotu. Prve prijateljske utakmice igrane su sa susjednim selima. Inicijatori i utemeljitelji kluba bili su Joso Filipović - Joža i Marijan Džijan - Bena, a prvi predsjednik kluba bio je Anto Matolić - Lujić. Svoju prvu kompletnu opremu igrači su zaradili radom na vršalici. NK "1. Maj" zvanično je registriran 1950. godine i od tada se utakmice igraju na Poljicu. Klub je po osnutku uvršten u općinsku ligu Orašje i već 1954. osvojio je prvo mjesto, pa se išlo u Bosanski Šamac, gdje se razigravalo sa NK "Slogom" iz Pruda i poraženi sa 3:5.

Iz ovog razdoblja izdvajamo jednu zanimljivost - utakmicu između NK "1. Maja" i NK "Proletera" iz Oštre Luke, koja je trajala tri dana. Poslije neodlučenog rezultata u regularnom dijelu, Bočani su boljim izvođenjem jedanaesteraca slavili veliku pobjedu i tako svojim sumještanima na najljepši način čestitali Uskrs.

U jesen 1957. godine NK "1. Maj" dobiva novo igralište u centru sela, na kojem se i danas igraju utakmice. Na natjecanja se putovalo konjskim zapregama i na utakmice je išlo i po nekoliko stotina gledatelja.

Šezdesetih godina NK "1. Maj" član je Općinske lige Orašje i sudionik i osvajač mnogobrojnih turnira (u Boku, Matićima, Oštroj Luki, Donjoj Mahali, Vidovicama...).

Sedamdesetih godina klub počinje novi uspon. 1973. godine po drugi put osvaja općinski tron i postaje član višeg razreda te ulazi u Posavsku ligu. Naši se nogometaši susreću sa nogometašima gradačačke, šamačke, brčanske i oraške općine. Iz ovog perioda treba istaknuti da su nam gosti bili nogometni klubovi "Sloboda", "Željezničar" i "Dinamo" iz Vinkovaca.

U sezoni 1977/78 poslije reorganizacije NK "1. Maj" postaje član Posavsko-podmajevičke lige. Osvajanjem 11. mjesta u sezoni 1980/81 klub se preseljava u niži rang natjecanja. Već u narednoj natjecateljskoj sezoni NK "1. Maj" vraća se u Posavsko-podmajevičku ligu. U tom razdoblju se na igralištu postavlja drenaža i gradi nova suvremena svlačionica sa tribinama. U tome su sudjelovali svi mještani a osobito se istakao Ivo Krištić - Margić, koji je u to vrijeme bio predsjednik kluba.

U travnju 1986. godine klub mijenja ime u NK "27. Juli".

Sve do izbijanja Domovinskog rata Bok ostaje član pomenute lige. Ovaj se period odlikuje stabilnim rezultatima i dobrim uspjesima.

Ratna dejstva za kratko prekidaju djelovanje kluba. Ali već u svibnju 1993. godine odigrana je prijateljska utakmica s novim imenom NK "Bok-šport" u Matićima.

Do utemeljenja lige Herceg-Bosne, igrane su prijateljske utakmice. U 29 utakmica ostvareno je 17 pobjeda, 7 neriješenih mečeva i 5 poraza.

U ovom razdoblju treba istaknuti 08.07.1994. godine kada je naš klub sudjelovao na nogometnom turniru u Mannheimu kao gost naših radnika na privremenom radu u Njemačkoj.

U rujnu 1994. godine utemeljena je Prva liga Herceg-Bosne koja se igrala po Županijama. Klubovi Posavske Županije su podijeljeni u dvije ravnopravne skupine sa po 8 i 7 klubova. U skupini "A" u sezoni 1994/95 osvojeno je prvo mjesto i razigravano je u Tolisi sa NK "Kostrč" za titulu prvaka Posavske Županije radi sudjelovanja u završnici za prvaka Herceg-Bosne. Utakmica je završena neriješeno (0:0) a nakon bolje izvedbe jedanaesteraca Kostrč je pobijedio 4:2.

Od sezone 1995. do danas klub se natječe u Prvoj županijskoj ligi.

Sredinom 1996. godine nogometni klub dobiva četvrto ime u svojoj bogatoj sportskoj povijesti: NK "Bok". U ovom periodu momčad je stabilan član Prve županijske lige, a najveći uspjeh je osvajanje 5. mjesta u sezoni 2000/01.

RAD S MLADIM NOGOMETAŠIMA

Rad s mlađim uzrastima počinje sedamdesetih godina a već 1974. godine organiziran je Prvi juniorski turnir općine Orašje u Boku, na kojem smo osvojili prvo mjesto. Plodovi rada s mladima najviše su se pokazali 1999. godine osvajanjem kadetske titule HB, koje je organizirano u Boku. Uz učešće mnogih aktivista najveći doprinos je dao predsjednik Organizacionog odbora Mato Jozić - Kikinja.

VETERANI

Unutar kluba djeluje sekcija veterana koja okuplja bivše nogometaše i aktiviste koji povremeno organiziraju nogometne utakmice i turnire.

JAZZERI

Od osnutka kluba, nogometaše prate navijačke skupine, koje su pružale klubu potporu na natjecanjima . Godine 1993. navijačke skupine stapaju se u jednu snažnu, modernu, organiziranu skupinu pod nazivom "Jazzeri".

Drustveni servisi

twitter

Sponzori stranice

olimpik

in7

mjesna-zajednica

Anketa

Kakva vam je nova stranica sela Bok?