O nama Povijest sela Bok

Sjeveroistocna Bosansaka Posavina:

Sjeveroistočna Bosanska Posavina je teritorij omeđen rijekom Savom sa sjevera,Semberijom sa istoka, rijekom Bosnom sa zapada, planinama Majevicom,Trebovcem i Vučjakom sa juga i jugozapada. Ovo područje otprilike odgovara srednjovjekovnom teritoriju poznatom pod nazivom "Terra Tolys" Prvi pisani pojam "Terra Tolys" je iz 1224 godine.Te godine autor darovnice, kralj hrvatsko-ugarski Bela IV potvrdjuje darovane teritorije biskupu i bosanskoj biskupi koji, između ostalog, granici i s prostorom "Terra Tolys"

Naselja Donji i Gorni Boki:

Nakon Mohačke bitke i potpunog pada Bosne pod tursku vlast ovo područje ostaje pusto. Na područje Oštre Luke i Boka naseljavaju Turci Vlahe i ova se dva mjesta spominju pod nazivom Gornji i Donji Boki.To je prvi poznati spomen ova dva mjesta iako pod drugim imenom. Prvo poznato naseljavanje katoličkim pučanstvom nastalo je za vrijeme Bečkoga rata, odnosno prilikom povlačenja franjevaca i katolika iz okoline Tuzle 1688. god. Tako se 1988. navršilo točno 300 godina od doseljenja katolika Hrvata u ova dva mjesta, a 1993. god. je 445. god. od prvog spominjanja njihovih imena, doduše u nešto izmjenjenom obliku. God. 1998. bide 450. obljetnica prvog spomena ova dva mjesta. Masovnije naseljavanje nastaje poslije Austrijsko-turskoga rata 1792. god. Tada su ova mjesta i dobila stalnu lokaciju. Prema popisu Pave Dragičevića iz 1743. zovu se Oštra Luka i Bubalov Bok, a malo kasnije Bok. Budući da je ovo područje bilo vodoplavno davali su Turci stanovnicima poreske povlastice, all su morali biti i čuvari pograničnih dijelova, takozvani graničari, što je slično bilo i u susjednoj Slavoniji, Zbog toga su bill meta čestih napada austrijske i turske vojske kao cilj međusobnih osveta, pa su morali često migrirati i emigrirati, seliti, s jedne na drugu stranu.

Podrijetlo naziva Bok:

Bok je, prema pričanju njegovih najstarijih stanovnika, dobio ime po bokovima, stranama rijeke Briježnice i Gojmera, između kojih je mjesto i smješteno. O podrijetlu stanovnika postoje priče da su iz Hercegovine,a u tome ide u prilog mještani navode prezimena stanovnika koja bi to mogla potvrditi. Prema tim tvrdnjama, prezime Kamanjaš ukazuje na kamenitu Hercegovinu, Neretljak riječito upućuje na Neretvu, a Kosić podsjeća na kosine ili litice. Bočani smatraju da je njihovo selo jedno od najstarijih na ovom području te pričaju da je na mjestu sadašnjeg starog groblja (Staro Selo) postojalo naselje iz vremena Ilira i Kelta. Kao dokaz riječenog navode da je na starom groblju pronadjena ploča sa tekstom koji još uvijek nije dešifriran. Neizostavna je priča da se to nekadašnje selo zvalo "Sveto Selo"

Drustveni servisi

twitter

Sponzori stranice

olimpik

in7

mjesna-zajednica

Anketa

Kakva vam je nova stranica sela Bok?