O nama Župa Imena Marijina O.Luka-Bok

Za pape Leona XIII nadbiskup Vrhbosanski dr. Josip Stadler osnovao je 1902 godine župu Oštra Luka-Bok te imenovao vlč. Ambrozija Mijića za prvog župnika. Za pape Ivana Pavla II biskupovanja uzoritog kardinala Vinka Puljića i pomoćnog biskupa mons. Pere Sudara te vlč. Bartola Lukića župa slavi svoj stoti rođendan.

Novo osnovana župa za zaštitnika dobiva Ime Marijino. Za nastanak jedne župe za oba sela Oštru Luku i Bok, zaslužan je bočaski beg koji jedino pod tim uvjetom želi prodati 103 duluma zemljista za crkveni posjed.

Prvi župnik bio je Ambroz Mijić koji je župu vodio sve do 1941 god. Župnik Ambroz stanovao je dugi niz godina kod župljana u Oštoj Luci te je misio u prostorijama obiteljskih kuća u istom selu.

Postoji priča da je vlč. Ambroz sagradio prvu crkvu od drveta već 1905 god. i da je bila dimenzija 8x5m ali mjesto kom se nalazila ni najstarijim župljanima nije poznato.

Prvu župnu kuću sagradio je vlč. Ambroz tek 1929 godine. Isti slučaj kao s prvom crkvom. Nije poznato puno podataka o prvoj kući. Ostale su priče župljanja da je to bila kućica sa tri prostorije.

Punih dvadeset godina župnikovanja vlč. Ambroz nije bilo značajnijih gradnji. Godine 1931 sagrađena je crkva dvadeset metara duga a osam široka na zemljištu gdje se danas nalazi crkva i župna kuća.

crkva iz 1931

Crkva je očito bila vrlo brzo završena. Ovakav zaključak proizlazi iz činjenice da je iste 1931 godine postavljen kamen temeljac za gradnju župne kuće. Solidno sagrađena kuća srušena je 1973 godine kada je počela gradnja nove(današnje).

Župnik Ambroz Mijić umirovljen je 1941 godine, a nasljedio ga je vlč. Viktor Vincens koji je bio u župiOštra Luka-Bok sve do kraja drugog svjetskog rata 1945 godine. Za njegova župnikovanja nisu zabilježeni nikakvi građevinski zahvati.

Nakon sto je vlč. Viktor 1945 emigrirao, u župu dolazi vlč. Petar Grgić, rođen u Tramošnici 11.lipnja 1917 god. Za svećenika je zaređen u Sarajevu 29. lipnja 1942 god. Župnikom Oštre Luke-Bok imenovan je 1946 god. gdje je ostao do 1966 god. Nakon što je došao za župnika,župa je uskoro trebala slaviti pedeset godina postojanja. Crkva koja je napravljena 1931 godine, ne samo da je bila premalena, nego već i u to vrijeme podupirata s drvenim gredicama da se ne sruši. Broj vjernika se zahvaljujući velikom natalitetu,brzo povećavao. Tako je 1952 godine župa imala 679 kuća. Iz navedenih razloga jasno je da je gradanja nove crkve bila neophodna i to što je moguće prije. Bez velikih poteškoća župnik Petar sagradio je gospodarske zgrade, uredio crkveni posjed, ali dozvolu za gradnju crkve uz ne male poteškoće uspio je dobiti tek1958 godine kada se i započelo sa gradnjom.

izgradnja crkve u boku

I pored dugoočekivane dozvole za gradnju, crkva je u Oštoj Luci-Boku jedan od prvih sagrađenih nakon Drugog svijetskog rata.

izgradnja crkve u boku 2

Osam godina trajala je izgradnja crkve (1958-1966). Odgovoran za izvođene radova bio je inženjer Ivan Damjanović iz Đakova. Pomoćni radnici su župljani. Crkva je sazidana od sitne cigle u obliku Rimskog križa. Iz središta križa se diže oktogonskog (osmokutna) kupola, promjera 12 m, te 26 m visoka. Na pročelju crkve, gdje je i glavni ulaz, smješten je zvonik visok 40m. Zvonik je ukomponiran u prostran predulaz, takoda zajedno čini skladnu cjelinu.Unutrašnjost crkve urađena je sasvim jednostavno skoro bez ikakvih ukrasa.Sve unutrašnje površine bile su bijele kao i vanjske. Na unutarnjem pročelju, gdje je do Koncila stajao glavni oltar, postavljena je velika Gospina slika urađena u drvetu. Uz spomenutu sliku župa posjeduje tri Jurkićeva rada, ulje na drvetu, s motivima Imena Marijina, svetog Josipa i svetih apostola Filipa i Jakova. Prilikom posvete u oltar su ugrađeni moći sv. mučenika Kasta i Firma. Župna crkva Imena Marijina u Oštroj Luci - Boku, zbog svoje grandioznosti i bijelo obojane fasade, ubrzo je dobila naziv "golubica Posavine".

Vlč. Petar Grgić je ostao u župi Oštra Luka-Bok sve do 1966 god. kada je župnikovanje preuzeo vlč. Šimo Janjić. Vlč. Šimo Janjić rođen je u Vidovicama 15.veljače 1935 godine. Za svećenika je zaređen 29.lipnja 1962 u Đakovu. U župi Oštra Luka-Bok bio je sve do 1975 godine. Tjekom njegovog župnikovanja vlč. Šimo je imao jasnu zadaću, uređenje novo sagrađene crkve. Uvidjevši da je kuća iz 1931 godine dostrajala i ne povoljna za stanovanje vlč. Šimo je 1973 godine srušio staru te iste godine podigao novu (sadašnju) župnu kuću.

Godine 1975 za župnika u Oštru Luku-Bok došo je vlč. Mato Ivkić. Mato je rođen u Vidovicama 20.rujna 1933. a zaređen u Đakovu 29.lipnja 1960 godine. Crkva i župni ured su bili uređeni tako daje vlč. Mato u prvom djelu župnikovanja uglavnom održavao napravljeno. Godine 1987 napravljena je (filijalna)crkva svetog Leopolda Bogdana Mandića u Oštroj Luci. Skromna je vanjskim izgledom kao i unutarnjim uređenjem.

Kada je vlč. Mato 1992. godine prešao u Županju, župu je vodio vlč. Jakov Filipović do imenovanja novog župnika 1993 god. Kao i svaki rat i ovaj je donio samo velika zla. Razoreni objekti, ranjeni ljudi i 72 poginula župljanina riječi koje govore o nedavnoj prošlosti.

Vlč.Marko je imenovan je župnikom Oštre Luke-Bok 1993 gdje je ostao do veljače 2001 godine Rođen je u Domaljevcu.Zaređen je u sarajevu 29.lipnja 1977 god.

Drustveni servisi

twitter

Sponzori stranice

olimpik

in7

mjesna-zajednica

Anketa

Kakva vam je nova stranica sela Bok?